Charlie

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rytmus

Všetko sa to začalo 14. júna roku Pána 1923...
Všetko sa to začalo 14. júna roku Pána 1923. Vtedy 56 ročný Charles F. Jenkins uskutočnil prvé televízne vysielanie. Tomuto pánovi vďačíme za veľa. A samozrejme nie len jemu. On a jemu podobní nás priviedli do nového veku. Dnes si ani nevieme predstaviť ako to muselo vyzerať predtým. Ľudia sa len tak bezcieľne pohybovali ulicami, deti sa hrali vonku... O čom sa len všetci mohli rozprávať? Odkiaľ mali názor?

Dnes je všetko iné. Pekne usporiadané. Každý má svoj rytmus. O šiestej nás budí ranná talk-show, ktorá prináša čerstvé informácie a niekoľko ľahkých a úsmevných tém. Takto príjemne naladení a informovaní sme pripravení na nový deň. Keďže zamestnanosť nezastaviteľne rastie a poplatky na vysokých školách ostávajú len nočnou morou, sledovanosť doobedňajšieho televízneho vysielanie je nízka a tak sa obmedzuje na reprízy. Čo neuvidíš dnes, môžeš odložiť na zajtra. Popoludní sa to začína pritvrdzovať. Zopár akčných hrdinov zachráni svet, niekoľko komediálnych situácií a nakoniec si niečo uvaríme. A máme tu emocionálny vrchol dňa. Telenovela. Dvakrát. Niektorí z nás prestávajú plakať až po predpovedi počasia. Ešteže vieme či bude zajtra pršať. Keby sme zmokli a nevedeli by sme o tom dopredu... Zvučka televíznych novín. Znie tak nadčasovo a predsa aktuálne. Prináša nám dvadsať minút zaujímavých a čerstvých informácií z domova i zahraničia. Rozhorčenie nad domácou politickou scénou, zopár teroristických útokov, autonehoda, vražda, znásilnenie a samozrejme niečo milé a subtílne na záver. Ďalšia dávka emócií. Po nekonečnej reklame prichádza aktuálny slovenský fenomén - reality show. Aj napriek realizačnému štábu, režisérovi, producentovi a im podobným, to celé pôsobí reálne a priebeh show riadime my. Cena sms je samozrejme v porovnaní s autom, ktoré po zaradení do žrebovania môžeme vyhrať, smiešna. A tak sa smejeme a posielame... Reklama. Vonku je už tma a my sme pripravený na niečo vážnejšie. Napätie, akcia, humor, prípadne politická talk-show. Každý si niečo nájde. Sledovanosť pomaly klesá, priemerný vek divákov rastie. Tvárička v rohu sa červená. Niektorí mladší diváci tiež. Cítite to vzrušenie? Nikto ma nevidí? Zakázané ovocie... Trochu nenáročnej aktivity a vrchol dňa je za mnou. Je čas ísť spať. Zajtra bude náročný deň.

Už vás to nebaví? Prepnite kanál. Ďakujeme, pán Jenkins.


Téma dňa | stály odkaz

Komentáre

  1. :(
    Naozaj ti nezávidím, že si svoj názor vytváraš pomocou TV. No p. Jenkinsovi som vďačný za jednu vec: "Dá sa to vypnúť!"
    publikované: 26.05.2005 22:05:30 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014